Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Conacul Neamțu, renovat de voluntari
25.08.2019
Autor articol: Mirela Vârșă
Vizualizari: 682

O echipă de voluntari din Marea Britanie și România a reușit să execute o nouă serie de lucrări de restaurare la Conacul Neamțu din satul Olari, comuna Pârșcoveni. Asistați de doi meșteri și un arhitect român, inimoșii voluntari au tencuit și zidit o parte din conac și au montat coșurile de fum. Aflat într-o stare de degradare avansată, conacul a fost donat de către proprietar acestei fundații în anul 2016.


Reparaţia şarpantei şi reaşezarea olanelor de învelitore pentru a putea opri infiltraţiile de apă şi a stagna degradarea au fost intervenţiile care au pornit în luna mai 2018. A urmat o etapă de igienizare şi conservare parţială, iar în vara acestui an, echipa de voluntari ai Fundației Pro Patrimonio a muncit cu spor la realizarea unor lucrări de zidărie, la etajul clădirii.
„În luna iulie a avut loc al doilea atelier tip working holiday, având ca tematică învăţarea aplicării tencuielii de var pe zidăria de cărămidă, cu 5 participanți (4 din Marea Britanie și unul din România), asistați de 2 meșteri şi un arhitect român care au realizat primul strat de tencuială în două camere de la etaj. S-a completat zidăria la zidul camerei mari de la etaj și s-au montat coşurile de fum, foarte importante pentru întregirea acoperişului, se arată într-un comunicat de presă al Fundației Pro Patrimonio.
Pentru refacerea completă a conacului mai sunt necesari 200.000 de euro iar pentru reparaţiile şi completarile anexelor in jur de 120.000 euro.

Fundația Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală internaţională, cu filiale în România, Marea Britanie și Franţa. Înființată în anul 2000, fundația derulează o serie de proiecte care au ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural.
Conacul Neamțu este înscris pe Lista Monumentelor, iar în prezent acesta se află în proprietatea Fundaţiei Pro Patrimonio, care încearcă recuperarea valorilor acestuia şi dezvoltarea unor programe culturale pe termen scurt, mediu şi lung. Pro Patrimonio doreşte să dezvolte în locaţia oferită de întregul ansamblu al Conacului Neamţu un centru de educaţie, cultură şi meşteşuguri tradiţionale.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE