Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Usuroiul românesc, greu de găsit
20.03.2019
Autor articol: Simona Andrei
Vizualizari: 180

Legumicultorii olteni au dificultăți în procurarea de sămânță pentru accesarea „Programul de susținere a producției de usturoi”. Drept dovadă, doi dintre fermierii care s-au înscris în acest program s-au retras. Mai mult decât atât, producătorii din cooperativele Vădăstrița și Urzica, care ar fi trebuit să producă usturoi pentru Kaufland, au fost nevoiți să iasă din acest proiect. Ei nu au avut de unde să-și procure semințele de usturoi cu documente care să ateste proveniența acestora.


Dacă județul Olt stă foarte bine în ceea ce privește numărul de dosare pentru accesarea ajutorului de minimis pentru tomate, nu același lucru se întâmplă la programul dedicat cultivatorilor de usturoi. Achiziționarea semințelor este principala problemă pe care o întâmpină cei care și-au dorit să acceseze subvenția pentru această cultură. Dacă în primele zile de la startul perioadei de depunere a cererilor, în Olt, trei fermieri au solicitat subvenția, acum a mai rămas doar unul.
Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Olt au solicitat ajutorul celorlalte direcții agricole din țară în speranța că vor găsi producători de sămânță românească, astfel încât numărul oltenilor care vor accesa această subvenție să crească.
Cu aceeași problemă s-au confruntat și producătorii din cooperativele Vădăstrița și Urzica, care ar fi trebuit să producă usturoi pentru lanțul de magazine Kaufland. Însă, nu au avut de unde să-și achiziționeze semințele cu documente de proveniență, pentru cele 40 de hectare scrise inițial în proiectul implementat de Ministerul Agriculturii și Cooperativa „Țara Mea”. 1.000 de euro este subvenția acordată pentru cei care doresc să facă parte din „Programul de susținere a producției de usturoi”. Ajutorul de minimis este acordat pentru fiecare hectar de usturoi plantat, dacă fermierii fac dovada comercializării a minimum 5.000 de kilograme din producția obținută. Legumicultorii care doresc să primească această subvenție trebuie să cultive minimum 3.000 de metri pătrați, plata acordându-se proporțional cu suprafața cultivată.

 

Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE