Producții bune, prețuri mici
29.09.2023

Plăți APIA pentru sectorul bovin
28.09.2023
Intră banii pentru „Tomata”
28.09.2023
Producții bune la prune și mere
22.09.2023
Chesnoiu, alături de fermierii români
21.09.2023

Dacă județul Olt stă foarte bine în ceea ce privește numărul de dosare pentru accesarea ajutorului de minimis pentru tomate, nu același lucru se întâmplă la programul dedicat cultivatorilor de usturoi. Achiziționarea semințelor este principala problemă pe care o întâmpină cei care și-au dorit să acceseze subvenția pentru această cultură. Dacă în primele zile de la startul perioadei de depunere a cererilor, în Olt, trei fermieri au solicitat subvenția, acum a mai rămas doar unul.
Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Olt au solicitat ajutorul celorlalte direcții agricole din țară în speranța că vor găsi producători de sămânță românească, astfel încât numărul oltenilor care vor accesa această subvenție să crească.
Cu aceeași problemă s-au confruntat și producătorii din cooperativele Vădăstrița și Urzica, care ar fi trebuit să producă usturoi pentru lanțul de magazine Kaufland. Însă, nu au avut de unde să-și achiziționeze semințele cu documente de proveniență, pentru cele 40 de hectare scrise inițial în proiectul implementat de Ministerul Agriculturii și Cooperativa „Țara Mea”. 1.000 de euro este subvenția acordată pentru cei care doresc să facă parte din „Programul de susținere a producției de usturoi”. Ajutorul de minimis este acordat pentru fiecare hectar de usturoi plantat, dacă fermierii fac dovada comercializării a minimum 5.000 de kilograme din producția obținută. Legumicultorii care doresc să primească această subvenție trebuie să cultive minimum 3.000 de metri pătrați, plata acordându-se proporțional cu suprafața cultivată.