Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Activități caritabile la Conacul de la Olari
29.08.2019
Autor articol: Mirela Vârșă
Vizualizari: 371

De când a intrat în proprietatea Fundației Pro Patrimonio, Conacul Neamțu din satul Olari, comuna Pârșcoveni este pe cale să devină un centru de educaţie, cultură şi meşteşuguri tradiţionale. În ultimii ani, echipe de voluntari au realizat lucrări importante de restaurare la clădire. Pe lângă acestea, fundația a organizat aici o serie de proiecte sociale în care au fost implicați cei din comunitatea locală.


Din 2016, de când conacul a trecut în proprietatea Fundaţiei Pro Patrimonio, acesta a fost igienizat și conservat în anumite zone. Datorită neglijenţei şi vandalizărilor progresive întregul conac a fost deteriorat, așa că au fost înlocuite şarpanta şi învelitoarea din olane smălţuite, s-au refăcut pereţii interiori şi au început lucrări de tencuire interioară. De asemenea, şantierul din acest an a inclus şi refacerea coşurilor de fum. Un sprijin consecvent este oferit de 3 ani la rând de către Leroy Merlin România care a oferit materiale, unelte şi bani pentru desfăşurarea acestui şantier.
De asemenea, pe domeniul agrar al conacului au fost făcute experimente agricole şi curățiri de vegetație, plantări pentru protecții la vânt. O mică plantaţie de tutun a putut ajuta prin banii obţinuţi din vânzare la întreţineri modice locale. S-au ţinut ateliere internaţionale de restaurare precum şi deja tradiţionalele ateliere de patrimoniu pentru copiii din comunitatea locală. Un concert SoNoRo a avut loc în septembrie 2017 şi a fost adusă în atenția participanților, problematica salvării conacului.
Pentru refacerea completă a conacului mai sunt necesari 200.000 de euro iar pentru reparaţiile şi completarile anexelor din jur, de 120.000 euro.
 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE