Tot mai mulți olteni ajung la spital în urma unui accident vascular cerebral. Nu toți se prezintă însă la medic la timp, iar acest lucru face recuperarea imposibilă, pacientul rămânând cu sechele. Medicul neurolog Renică Diaconescu spune că mulți nu cunosc simptomele unui accident vascular cerebral, acest fiind și motivul pentru care ajung târziu la spital. Iată care sunt primele semne ale acestei afecțiuni medicale.
Șeful Secției de Neurologie de la Spitalul Județean de Urgență Slatina spune că se gândește la un program de informare a oamenilor privind simptomele, tratamentul și prezentarea la timp la spital.
Pacienții cu accident vascular cerebral ischemic pot beneficia de tratament de tromboliză la Spitalul din Slatina, numai dacă se prezintă la medic in primele ore de la producerea acestuia. Aici primesc, practic, o perfuzie prin care le este administrată substanța salvatoare care dizolvă cheagul de sânge, iar pacientul nu mai rămâne cu sechele.
Îngrijorător este că a scăzut vârsta de îmbolnăvire. Printre pacienții cu accident vascular cerebral se află tot mai mulți tineri cu vârste începând de la 35 de ani. Iar cauzele de îmbolnăvire sunt multe, respectiv alimentație nesănătoasă, stres, consum de alcool, odihnă insuficientă.