Din laborator, în practică, produse noi, clienți de top. Este, în esență, drumul unui proiect implementat de câteva zile la Alro Slatina, care face din cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală și de Est, cu excepția Rusiei, un deschizător de drumuri, după cum spun specialiștii. Acest proiect, care se pliază perfect pe cererea pieței specifice, are un impact pozitiv extrem de important nu numai pentru fabrică, ci și pentru România și Slatina.
Fabrica de aluminiu din Slatina derulează, începând din 5 septembrie, proiectul integrat „Investiții în Departamentul de Cercetare Dezvoltare al Alro destinate îmbunătățirii infrastructurii de cercetare pe segmentul de tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicații industriale de înaltă calificare”. Practic, este vorba despre produse noi, de înaltă performanță, realizate cu ajutorul celor trei echipamente de mare rafinament cumpărate: unul, pentru cercetarea procesului de călire a tablelor din aliaje de aluminiu, al doilea, pentru cercetarea procesului de eliminarea tensiunilor interne din tablele cu grosimi mai mici de 20 de milimetri și, încă unul, de cercetare a procesului de îmbătrânirea a acestora. Cele trei echipamente sunt controlate de un calculator de proces și funcționează în fosta fabrică Alprom.
Proiectul este rezultatul unei cercetări de piață, iar realizarea lui va duce la creșterea permanentă și progresivă a cotei SC Alro SA pe piața mondială de profil. Beneficiarii indirecți sunt comunitatea slătineană, mediul de afaceri și, nu în ultimul rând, clienții produselor societății. Alro a fost selectată de curând ca furnizor de aluminiu de către Airbus, cel mai important producător de aeronave, începând din 2017, pe o perioadă de mai mulți ani, însă acesta nu este singurul client de marcă.
La Alro, cercetarea se face de mai mulți ani și este esențială pentru dezvoltarea viabilă a companiei. Din 2013, fabrica deține marcă înregistrată pentru un aliaj folosit în industria radiatoarelor și schimbătoarelor de căldură, iar,
în 2015, Alro a fost premiată pentru cercetare și inovare de Congresul Internațional de Metale și Minerale Neferoase de la Krasnoyarsk.
Cu acest proiect, în valoare totală de 115 milioane de lei noi, din care aproape 36 de milioane este finanțarea europeană nerambursabilă, Alro marchează un moment de cotitură în cercetarea industrială.
Alro va dezvolta cercetarea și inovarea și pentru asta este nevoie de mai mulți oameni. Unul dintre obiectivele acestui proiect este angajarea a 30 de noi specialiști. Prin acest proiect, co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-20120, Alro menține locurile de muncă actuale, creează altele, și contribuie mai mult la bugetul local al Slatinei.