Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
24 iunie, zi importantă în tradiția românească
24.06.2022
Autor articol: Simona Andrei
Vizualizari: 147

24 iunie este o zi importantă pentru tradiția României. Sunt marcate Sânzienele sau Drăgaica, o sărbătoare a iubirii și fertilității, legată de o serie de ritualuri pentru sănătatea oamenilor și belșug în gospodărie, dar și Ziua internațională a iei.


 Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În calendarul popular, această zi este cunoscută sub denumirea de Sânzienele sau Drăgaica. Este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite serbări câmpenești prilejuite de solstițiul de vară, care marchează mijlocul verii agrare.
Legendele spun că sânzienele sunt niște fete foarte frumoase care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, se prind în horă și dau puteri magice plantelor. Aceste zâne, dacă sunt sărbătorite cum se cuvine fac culturile să rodească, dau prunci sănătoși femeilor căsătorite și vindecă bolnavii. Cei care nu respectă această zi, vor avea de suferit. Totodată, 24 iunie, este declarată și „Ziua internațională a iei”.
Parte a patrimoniului național, cămașa portului popular a fost îmbrăcată cu mândrie, în trecut, de reginele Elisabeta și Maria, atât la ocazii publice, cât și în viața particulară.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE