Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Silicoza, boala profesională a oltenilor
21.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 159

Silicoza rămâne pe primul loc în topul bolilor profesionale înregistrate în judeţul Olt. Majoritatea angajaţilor care se îmbolnăvesc la locul de muncă sunt bărbaţi, iar simptomele apar chiar şi după 20 de ani de lucru într-un mediu toxic, spun reprezenaţii Compartimentului de Medicină a Muncii.




167 de cazuri de boli profesionale au fost înregistrate în judeţul Olt în anul 2015. Deşi numărul este mai mare decât în 2014, medicii de la Compartimentul de Medicină a Muncii spun că situaţia este relativ aceeaşi, întrucât o parte dintre cazuri au fost  recercetate, în urma contestării angajatorului. Silicoza este în continuare boala care afectează cei mai mulţi salariaţi.

În funcţie de gradul de afectare pentru fiecare muncitor în parte se stabileşte dacă acesta mai poate lucra. Dacă îşi mai poate desfăşura în continuare activitatea, angajatorul este obligat să îl mute din mediul toxic, iar în cazul în care boala este avansată, se decide pensionarea pe caz de boală. Şi nu doar mediul toxic ne poate îmbolnăvi, ci şi diferenţele mari de temperatură sau chiar poziţia incorectă de lucru.

Reprezentanţii Compartimentului de Medicină a Muncii spun că un singur angajator a contestat cazurile de muncitori diagnosticaţi cu silicoză, acesta fiind nemulţumit de faptul că la controlul medical periodic, salariaţii respectivi au fost declaraţi apţi de muncă. Însă unele boli apar destul de târziu, spun medicii specialişti.

Fiecare muncitor depistat cu o boală profesională primeşte ca despăgubiri mai multe salarii compensatorii. De asemenea, tratamentul pentru un salariat cu boală profesională este compensat.
DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE