A scăzut dramatic numărul vaccinărilor la copii. În timp ce unii părinţi refuză imunizarea din diverse motive, alţii nu se prezintă pur şi simplu la medicul de familie. Deşi vaccinarea prin Programul Naţional de Sănătate este obligatorie, mulţi părinţi o refuză, fără să se gândească o cilpă la bolile grave pe care le pot face copiii lor.
Potrivit situaţiei întocmite de Direcţia de Sănătate Publică Olt, în ultimii cinci ani s-a înregistrat o tendinţă constantă de scădere a numărului de copii care beneficiază, prin lege, de vaccinările obligatorii pentru: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, rujeolă, rubeolă, oreion, hepatita B.
Compartimentul de Epidemiologie din cadrul DSP a analizat rezultatele acoperirilor vaccinale şi a urmărit identificarea principalelor motive ale nevaccinării. Pe primul loc, cu un procent de 40%, se află neprezentarea copiiilor la medic. Într-un procent destul de mare, 18%, părinţii refuză vaccinarea, şi acelaşi procent sunt naşteri în străinătate. În cazul a 5% dintre copiii nevaccinaţi a fost vorba de contraindicaţii.
Sursa Comunicat DSP Olt
„Ţinta operatională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prevede ca pentru asigurarea unui confort epidemiologic rata de cuprindere în vaccinare a populaţiei trebuie să fie de minimum 95% din populaţia vaccinabilă, or la această dată se constată că listele medicilor de familie cu calitate de asiguraţi nu se regăsesc într-un procent de 5 până la 10% dintre născuţi, fapt care din punct de vedere al epidemiologului scade şi mai mult rata de acoperire şi creşte riscul de apariţie a îmbolnăvirilor prin boli prevenibile prin vaccinare”, se precizează în comunicatul de presă al DSP Olt.
Reprezentanţii DSP precizează că în judeţul Olt, în perioada 2014 – 2015, nu s-au înregistrat lacune în aprovizionarea cu vaccinuri.