Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Contractele part-time, transformate în full-time
12.09.2022
Autor articol: Ovidiu Gherghina
Vizualizari: 238

Contribuțiile sociale din contractele part-time sunt, acum, calculate, din nou, la nivel de salariu minim brut pe normă întreagă. Decizia Guvernului a adus un impact rapid pe piața forței de muncă, peste 100.000 de contracte fiind schimbate din jumătate de normă, în full-time. Deputatul Marius Iancu a explicat că această măsură i-a ajutat pe români să aibă asigurată o pensie cu care să poată trăi la bătrânețe.


 Măsura de schimbare a formulei de calcul pentru impozitarea job-urilor part-time a avut un impact imediat uriaș. Odată cu decizia guvernului de a calcula contribuțiile sociale din contractele cu jumătate de normă la nivel de salariu minim pe normă întreagă a schimbat peste 100.000 de locuri de muncă din part-time, în full-time. Deputatul social-democrat Marius Iancu a explicat că, prin această inițiativă legislativă s-a diminuat considerabil practica patronilor de a evita plata contribuțiilor către stat.
„Era o realitate că prin multe astfel de contracte, angajatorii incorecți au evitat plata obligațiilor către stat, în detrimentul dreptului la pensie și la servicii medicale cuvenite salariaților!
Dacă pentru USR era bine ca un salariat care muncește 8 ore/zi să primească o pensie pentru doar 2 ore/zi, iar diferența să intre în buzunarele angajatorilor incorecți, PSD a considerat că fiecare angajat trebuie să beneficieze de asigurare de sănătate și o bătrânețe mai liniștită!
Dacă pentru USR era bine ca acești patroni incorecți să facă o concurență neloială antreprenorilor onești care le plătesc angajaților salariul întreg pe cartea de muncă, PSD susține antreprenorii care apreciază munca angajaților și îi respectă.”

Potrivit Ordonanței de Guvern, regimul de impozitare a contractelor individuale de muncă cu timp parțial va fi, din nou, raportat la salariul minim brut aferent unei norme întregi. Concret, salariul net al unui angajat cu jumătate de normă va rămâne același, însă taxele datorate vor crește de la 224 la 907 lei, o majorare ce va fi suportată exclusiv de patroni.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE