Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Planuri pentru combaterea risipei alimentare
17.08.2022
Autor articol: Ovidiu Gherghina
Vizualizari: 175

În contextul valurilor de crize care afectează întreaga planetă, grija pentru alimente a devenit prioritară. Guvernele statelor, inclusiv cel al României, au început să se implice activ în problema legată de risipa alimentară. Parlamentarii olteni se numără și ei printre inițiatorii unui proiect de lege care are ca scop diminuarea fenomenului de risipă de alimente.


 Ultimele cercetări ale experților din cadrul Organizației Națiunilor Unite arată că țara noastră se află la mijlocul clasamentului european în ceea ce privește alimentele pe cap de locuitor care sunt aruncate la coșul de gunoi. Mai exact, românul risipește, anual, aproximativ 70 de kilograme alimente. O cantitate enormă, ținând cont de veniturile mici ale oamenilor din câmpul muncii.
Potrivit datelor oficiale, cea mai mare parte a risipei alimentare înregistrată la nivel național este realizată la nivelul gospodăriilor, cu un procent de 49%; sectorul industriei alimentare generează 37% din risipă; alimentația publică produce 5%, iar sectorul agricol generează 2% din totalul risipei alimentare.
Așa se face că mai mulți parlamentari români, printre care și doi de la Olt, au inițiat un proiect de lege care să combată acest fenomen. Este vorba de deputații Marius Iancu și Emil Albotă, membri ai Partidului Social Democrat. În expunerea lor de motive se arată că:
„Este necesară adaptarea legislaţiei existente la contextul ecologic, social şi economic actual, astfel încât risipa alimentară să fie diminuată, poluarea să fie încetinită şi cât mai multe persoane ameninţate de sărăcie să poată avea acces regulat la surse de hrană”.
Astfel, spre deosebire de vechea reglementare, în prezentul proiect de lege obiectivul este mult mai clar definit: înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei de alimente la nivel de vânzare cu amănuntul și de consum și reducerea pierderilor de alimente de-a lungul lanțurilor de producție și de aprovizionare, inclusiv a pierderilor post-recoltare până în anul 2030.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE