Eșecul la BAC nu trebuie transformat într-o tragedie. Chiar dacă au avut o zi mai proastă sau, poate, nu s-au pregătit suficient pentru promovarea acestui examen, tinerii absolvenți trebuie să își găsească motivația pentru a depăși acest moment de răscruce și să își aleagă bine pașii de viitor. Elevii care nu au obținut o notă de trecere la Bacalaureat trebuie să știe că există soluții și că, până vor încerca să dea, din nou, examenul au mai multe variante și se pot orienta pe piața muncii.
Pentru absolvenții din acest an, statul român vine în ajutor prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt. Prin înregistrarea lor în baza de date, tinerii pot beneficia de servicii gratuite de informare și consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională și alte măsuri de stimulare a ocupării. De asemenea, ei pot primi șomaj pe o perioadă de șase luni.
Cei care doresc să își încerce ultima șansă de promovare a examenului de BAC, o vor putea face începând cu data de 19 august, atunci când va debuta cea de-a doua sesiune a probelor scrise a Bacalaureatului de toamnă. La nivelul județului Olt sunt înscriși peste 600 de elevi, atât din promoția curentă, cât și din cele anterioare.
O altă opțiune pe care tinerii care vor să își continue studiile o pot lua în calcul este învățământul terțiar nonuniversitar, cunoscut ca școala postliceală. Absolvenții pot opta pentru diverse specializări de pe piața muncii reușind, în acest fel, să aibă o gamă variată de opțiuni pentru a-și continua educația și de a-și construi o carieră, chiar și în absența diplomei de BAC.