Slatina se pregătește pentru cel mai mare eveniment folcloric din România. Desfășurat sub înaltul patronaj UNESCO, Concursul național al copiilor „Călușul românesc” aduce în capitala județului Olt peste 2.000 de participanți din toată țara, dar și din Republica Moldova.
„Călușul a devenit sărbătoare, este cea mai înaltă valoare artistică a folclorului românesc. Este simbolul românesc pe scenele altora, iar secătuirea lui ar fi un păcat național”, spunea profesorul Nicolae Fulga, care trebuie să fie tare mândru că cei care se ocupă astăzi de treburile culturii din Olt păstrează viu spiritul acestei sărbători. Intrat în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO în 2005, alături de Doină și Ceramica de Horezu, Călușul este nemurit la Slatina în fiecare an printr-un festival concurs pentru copii. Evenimentul este organizat de Palatul copiilor „Adrian Băran” din Slatina, împreună cu Ministerul Educației, Consiliul Județean Olt, Primăria Slatina şi Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Olt.
Ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, Concursul național „Călușul românesc” a devenit un reper în organizarea unor astfel de evenimente.
Palatul copiilor „Adrian Băran” din Slatina, izvorul acestui eveniment, este un veșnic formator și promotor de talente, iar, de curând, elevii și profesorii de aici au uimit din nou spectatorii și juriile unor concursuri naționale.
Concursul „Călușul românesc ” se deschide miercuri, 22 iunie, la ora 17.00, cu parada portului popular. În fiecare seară, pe Esplanada orașului vom avea spectacole ale formațiilor participante, începând cu ora 18.00, și tot de la aceeași oră, vineri, se desfășoară gala de premiere. Momentul inedit al festivalului, tot pe Esplanadă, este o demonstrație de căluș, tip flash-mob, în care 300 de călușari vor juca în același timp nemuritorul dans.