Studiile realizate de reprezentanții Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Olt în ultimii ani, arată că pământul din județul nostru a suferit mari modificări din punct de vedere agrochimic. Aprovizionarea cu humus a solului, indicator care indică gradul de fertilitate, a scăzut cu aproximativ 40%. Principala cauză a acestei situații fiind fenomenul de ardere al miriștilor. Astfel, pentru a avea o producție bună și sănătoasă, fermierii olteni sunt sfătuiți ca înainte de a planta să-și facă analize de sol.
Analizele de sol îi ajută pe fermieri să cunoască proprietățile și calitatea pământului pe care lucrează și mai ales ce resurse au rămas neconsumate din îngrășămintele aplicate. Anul acesta, zeci de olteni au apelat la serviciile oferite de OSPA Olt.
Prețul unei astfel de analize este de 100 de lei pentru persoanele fizice și 25 de lei pe hectar pentru suprafețele de teren care aparțin unor societăți comerciale. Cum se recoltează corect o probă de sol?
Aceste analize sunt recomandate să se realizeze după recoltare o data la patru ani pentru culturile mari din câmp și la doi ani pentru culturile protejate, înaintea de înființarea culturilor.