Doar cu fonduri din bugetul local, dezvoltarea unei comunități e greu, dacă nu aproape imposibil de realizat. Edilii din Olt au înțeles acest lucru, așa că au început să scrie proiecte și să le depună în cadrul diferitelor programe de dezvoltare. Fie că au accesat fonduri europene, fie că au apelat la sprijinul Guvernului, primăriile din Olt au reușit să atragă sume importante pentru investiții. Un raport întocmit recent de Prefectura Olt în acest sens scoate în evidență multitudinea de proiecte depuse de autoritățile locale.
Finanțare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală
- cu câte 3 proiecte fiecare, localitățile: Studina şi Gostavăţu;
- cu câte 2 proiecte fiecare, localitățile: Curtişoara, Cîrlogani, Dăneasa, Dobrosloveni, Găneasa, Rotunda, Vîlcele;
- cu câte un proiect fiecare, localitățile: Piatra-Olt, Baldovineşti, Brastavăţu, Cilieni, Corbu, Crîmpoia, Dobrun, Fălcoiu, Găvăneşti, Grădinari, Iancu Jianu, Izvoarele, Mărunţei, Mihăeşti, Movileni, Obîrşia, Oboga, Osica de Sus, Pleşoiu, Redea, Schitu, Slătioara, Stoicăneşti, Strejeşti, Şopârliţa, Teslui, Traian, Vitomireşti, Vulpeni.
Sume importante pentru investiții au ajuns în județ și prin Programul Operațional Regional. Primăria Izvoarele a semnat în contract de finanțare în valoare de 2,5 milioane de euro, folosiți pentru amenajarea unor rețele de apă și canalizare pe o distanță de aproape 40 de kilometri, pentru satul Izvoarele și cartierul Furculești din Alimănești. În cadrul aceluiași program, Consiliul Județean a semnat contracte de finanțare pentru reabilitarea drumului județean 546, Dăneasa-Verguleasa și pentru restaurarea Casei Fântâneanu, imobil de patrimoniu. Alte șapte proiecte, de reabilitare termică a unor clădiri publice, sunt în evaluare.
Prin Programul Operațional „Urbact”, Primăria Slatina a accesat fonduri pentru realizarea „Planului de mobilitate”. Studiul, realizat de o firmă specializată, cuprinde direcțiile prioritare de investiții pe care trebuie să le demareze municipalitatea, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și, totodată, pentru modernizarea infrastructurii de transport.
Foarte multe primării din județ au depus proiecte pentru a primi sprijin financiar pe diferite programe finanțate de Guvern, după cum rezultă din statistica realizată de Prefectura Olt.
Proiecte cu finanțare prin programe naționale:
Anul 2017: 107 de unităţi administrativ-teritoriale (în creștere cu 10,28% față de 2016) au derulat 329 de proiecte (în creștere cu 63,82%) în valoare de 1.467.746.159 lei (în creștere cu 62,15%).
Programul Operaţional Capital Uman, Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014 Programul RO 10 a reprezentant alte oportunități de accesare a fondurilor europene, pentru primăriile din Olt.