Cazurile tot mai multe de îmbolnăvire a copiilor care frecventează colectivitățile pun pe jar autoritățile. Astăzi, prefectul de Olt a demarat o amplă acțiune de verificare a tuturor cantinelor din unitățile de învățământ, iar în vizor se află și produsele lactate și de panificație oferite elevilor prin Programul „laptele și cornul”.
Au mâncat la cantina școlii ori din laptele și cornul de la guvern și s-au îmbolnăvit. Sunt informațiile care apar foarte des în ultimul timp despre cazuri de toxiinfecție alimentară în mai multe județe. Până acum, Oltul a fost ferit de astfel de probleme, dar conducerea Prefecturii a luat o măsură preventivă: verificarea derulării programului privind acordarea de produse lactate și de panificație pentru învățământul primar și gimnazial, precum și verificarea respectării reglementărilor de sănătate publică în toate cantinele școlare și de învățământ preșcolar cu program prelungit din tot județul.
„Controalele vor fi efectuate de către două comisii mixte, stabilite prin ordin al prefectului, din care fac parte reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Olt, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Inspectoratului Școlar, Consiliului Județean și Instituției Prefectului.
La finalul acțiunii cele două comisii vor întocmi rapoarte de verificare, în funcție de constatări urmând a fi dispuse măsurile care se impun. Control are drept scop identificarea eventualelor disfuncționalități și remedierea imediată a acestora”, se precizează în comunicatul Prefecturii.
Cei care efectuează controale trebuie să urmărească dacă sunt respectate normele igienico-sanitare de păstrare și de distribuție a produselor lactate și de panificație, respectiv condițiile privind transportul, graficele de distribuție, condițiile de depozitare, calitatea produselor, dar și alte aspecte relevante. În cantinele școlare vor fi verificate condițiile și modul de preparare și servire a hranei, de la întocmirea meniurilor, până la efectuarea periodică a anchetelor privind alimentația preșcolarilor și elevilor, verificarea stării de sănătate a personalului blocului alimentar, starea agregatelor frigorifice, calitatea alimentelor scoase din magazie, transportul alimentelor. Acțiunile se vor derula pe parcursul acestei luni și în prima jumătate a lunii aprilie.