Într-o comună cu planuri mari de dezvoltare, sprijinul financiar din partea Guvernului este esenţial. La Verguleasa, spre exemplu, s-au alocat anul trecut 34 de miliarde de lei vechi pentru reţeaua de alimentare cu apă şi pentru refacerea unor drumuri. Anul acesta, autorităţile vor primi din nou sume importante de la stat, pentru implementarea unor proiete europene .
La Verguleasa, inundaţiile din această vară au distrus drumurile. Patru miliarde le-ar fi trebuit autorităţilor să le repare, o sumă imposibil de suportat din bugetul local. Sprijinul a venit din partea Guvernului, care a alocat toţi banii necesari pentru refacerea căilor de acces.La aceştia s-au adăugat alte 30 de miliarde de lei vechi, jumătate din suma necesară pentru amenajarea reţelei de apă din comună. Banii au fost suficienţi pentru realizarea gospodăriei de apă, cu forarea puţurilor şi montarea staţiilor de pompare, plus realizarea a zece kilometri de coloană de apă, din totalul de 31 de km necesari pentru deservirea tuturor caselor, din cele şapte sate.
Anul acesta, Verguleasa va avea un buget local de 15 miliarde de lei vechi, bani veniţi direct de la Guvern, prin noua Lege a Bugetului. La aceştia se va adăuga un plus de 15% pentru sprijinirea proiectelor cu finanţare europeană, potrivit reglementărilor care întră în vigoare de anul acesta.
În Verguleasa, autorităţile au înţeles că banii europeni sunt cea mai bună soluţie pentru dezvoltare. Aşa că au în implementare un proiect de construire a unui centru social pentru copiii de etnie romă. 69 de persoane vor primi zilnic o masă caldă şi ajutor la învăţătură. Pentru următorii ani, primăria vrea să acceseze fonduri pentru modernizarea drumurilor comunale şi amenajarea unor drumuri de tarla.Alte două proiecte, reabilitarea căminului cultural şi construirea unei săli de sport au demarat şi au nevoie de sprijin financiar pentru a se finaliza.
Fiecare dintre aceste proiecte presupune cheltuieli iniţiale foarte mari, pentru realizarea documentaţiei, bani de care bugetul unei comune nu dispunea înainte de aprobarea noii legi. Acum, cu suma fixă de 15 miliarde şi plusul de 15% pentru proiecte europene, comunităţile rurale au şanse mai mari de dezvoltare.