În urmă cu 13 ani, Marin Șerban lucra în Italia, în agricultură și nu rata nicio ediție a emisiunii românești „Viața satului”. Îi plăcea să vadă cum oamenii din țara sa își dezvoltă fermele și duc la bun sfârșit proiecte cu fonduri europene. Atunci s-a gândit că nu îi e suficient să asculte poveștile de succes ale altora. Și-a făcut calcule și s-a hotărât să cumpere un teren în comuna natală, Găneasa. Din banii strânși cu trudă pe pământul italienilor a cumpărat și primii pomi. A pariat pe producția bio, un concept nou despre care în România nu se știau prea multe.
După ce a investit 100.000 de euro în aproape șapte hectare de livadă, și-a dat seama că trebuie să investească serios în utilaje și sisteme care să ajute la protecția pomilor. Investiția era prea mare pentru a putea să o achite din buzunarul propriu, așa că a accesat un proiect prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Producția de mere bio de la Găneasa ajunge în Italia, iar acest lucru îl nemulțumește pe tânărul fermier, care și-ar dori să poată păstra marfa într-un depozit, pentru a o livra apoi, în funcție de cererea de pe piața autohtonă, către magazinele românești.
Reușita tânărului din Găneasa este de dat exemplu, spun reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Ei au vizitat astăzi livada din Olt, în cadrul unui eveniment organizat pentru a sărbători 18 ani de la înființarea agenției.
În afară de aceste vizite de lucru, Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Craiova a organizat și un simpozion în cadrul căruia a făcut un bilanț al activității și s-au stabilit prioritățile instituției pentru următorii ani.