Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Se pregătesc pentru „Moșii de vară”
04.06.2020
Autor articol: Simona Andrei
Vizualizari: 442

Mâine este o zi importantă pentru credincioși. Este sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, în care sunt prăznuiți Moșii de vară, iar potrivit tradiției, în biserici sunt oficiate slujbe pentru pomenirea celor trecuți în neființă. Pentru această zi, gospodinele se pregătesc temeinic și împart bucate specifice în vase de lut sau porțelan.


A fost forfotă mare, în această dimineață în Piața Zahana. Și asta pentru că mâine, sunt prăznuiți Moșii de vară, sărbătoare dedicată morților, iar oltenii păstrează tradiția de a împărți mâncare în vase de lut sau porțelan, în memoria celor dragi. Câțiva olteni ne-au povestit cum se pregătesc pentru această zi.
Comercianții de vase s-au pregătit ți ei din timp pentru această sărbătoare și s-au aprovizionat cu marfă pentru toate buzunarele.
Legat de această zi, în zona Olteniei se păstrează vii mai multe tradiții și obiceiuri mai ales în mediul rural.

De această sărbătoare cunoscută drept „Moșii de vară” sau „Sâmbăta morților” sunt legate și anumite superstiții. Nu se mătură și nu se toarce ca nu cumva să se întoarcă înapoi colacii de la morți. Nu trebuie să dormi afară, să te duci la fântână sau la răscruci de drumuri, întrucât văzduhul este plin de spiritele morților, eliberate în Joia Mare.
 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE

Olimpicii Oltului, la Olimpiada Națională de Română

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru elevii de gimnaziu se va desfășura, în această săptămână la Slatina. Județul Olt va fi reprezentat de 12 elevi din unități de învățământ din Slatina, Caracal, Corabia și Drăgănești-Olt. Emoțiile sunt mari, iar așteptările pe măsură. Pentru copii, organizarea olimpiadei la Slatina este un avantaj psihic, chiar dacă mulți dintre ei și-ar fi dorit să exploreze obiectivele turistice din celelalte județe ale României.
16 Apr 2024