Ministerul Finanțelor Publice legiferează, la solicitarea industriei de profil, conținutul economic al bacșișului în domeniul restaurantelor și barurilor și stabilește regulile fiscale și contabile de înregistrare a acestuia. A realizat un proiect de lege care cuprinde toate aceste detalii.
Pentru ca bacșișul să poată fi înscris pe bonul de casă, clientul va primi mai întâi un bon de consum, explică cei de la Finanțe.
Mulți consumatori nu privesc însă cu ochi buni această propunere. Spun că bacșișul este o recompensă pentru cel care îi servește la masă și nu are trebui ca statul să perceapă impozit pe aceste sume.
Sunt însă și clienți care optează pentru legalizarea bacșișului, explicând că această mărură este una avantajoasă și pentru personalul din industria HoReCa.
Proprietarii de terase sau restaurante vor fi obligați să ofere aceste sume în totalitate angajaților. Pentru salariat, sumele provenite din bacșiș sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii. Astfel, impozitul plătit la stat va fi de 21% din suma totală.