Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Secretariat/Anunțuri : 0349802930 || Redacție : 0349417241 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
„Iordănitul”, obicei păstrat cu sfințenie
07.01.2020
Autor articol: Simona Andrei
Vizualizari: 443

Oltenii din mediul rural păstrează în continuare tradițiile legate de Bobotează și Sfântul Ion. În partea de sud a județului, cel mai cunoscut obicei este „Iordănitul”. Astfel, cete de tineri, însoțiți de o fanfară merg mai întâi în cimitire, pentru a le aduce celor morți un omagiu. Apoi au mers prin sat, pe la casele celor care le deschid porțile și le primesc urările. De fiecare dată colindătorii sunt răsplătiți cu bani.


Boboteaza și Sfântul Ion sunt două evenimente strâns legate nu numai de biserică dar și de obiceiurile din județul Olt. În trei comune oltene, tradițiile vechi de sute de ani sunt duse mai departe de tineri. Iordănitul morților în cimitirele din Vișina Nouă, Vădastra și Brastavățu este un obicei practicat în fiecare an, de Sfântul Ion.
Fiecare ceată este însoțită de o fanfară, iar după ieșirea din cimitir muzica se schimbă, devenind veselă, de petrecere. Obiceiul Iordănitului continuă în lumea celor vii. Cetele trec pe la casele cu sărbătoriți. Nicio uliță din sat nu rămâne necălcată.
Spre seară, colindătorii, împreună cu fanfara sau taraful de lăutari dau un spectacol în mijlocul localității, o ultimă horă a satului. Un alt obicei este păstrat în această perioadă de tinerii din Izbiceni, care an de an, în noapte dintre Bobotează și Sfântul Ion păzesc fântânile pentru a nu fi spurcate. Feciorii care au păzit fântâna se împart în grupuri și merg cu gălețile pline cu apă pe la casele oamenilor, făcând urări pentru anul care tocmai a început. Gospodarii se spală de trei ori pe față și cu aceeași apă stropesc păsările, animalele și livezile.
 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE