Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Sărbătoarea iilor: Șezătoare la Cezieni
05.06.2018
Autor articol: Simona Vârban
Vizualizari: 1486

Șezătoarea, un obicei străvechi, o adevărată sărbătoare în lumea satului de odinioară, a fost repusă în valoare la Cezieni. Femeile care încă mai cos ii și știu să mânuiască războiul de țesut au adunat la un loc tineri și bătrâni, să arate lumii întregi că tradiția merge mai departe, în satul lor. Au cântat, au spus glume și ghicitori, și-au reamintit poveștile din bătrâni.


 Într-un decor cum numai la muzeu mai găsești, cu scoarțe, macate, ii și prosoape vechi de peste un secol, femeile din Cezieni au pornit ieri o șezătoare. S-a adunat multă lume din sat, dar au venit să vadă meșteșuguri străvechi și oaspeții sosiți la „Sărbătoarea iilor”, eveniment ajuns la a XXXIV-a ediție.
Fetele din sat, dar și oaspeții au avut ce vedea și ce învăța, că șezătoarea de la Cezieni nu a fost un simplu moment dintr-un spectacol cu public. A fost o demonstrație de pricepere și îndemânare, dată de femeile care încă mai practică obiceiuri demult uitate în alte locuri. Alexandrina Filip, profesor la Școala Populară de Arte și Meserii, are grijă ca meșteșugul să fie transmis mai departe. La șezătoare a venit îmbrăcată într-un costum păstrat în lada de zestre de mai bine de 100 de ani, de o frumusețe greu de descris în cuvinte.
Ea le-a provocat pe bătrânele din sat să povestească tuturor ce era, cândva, șezătoarea.
Copiii din sat nu au fost numai spectatori, dar și mici artiști populari care au asigurat buna dispoziție pentru participanți.
La Cezieni, meșteșugurile populare ocupă încă un loc de cinste nu numai în zile de sărbătoare, ci în tot timpul anului. Daica Măriuța a cusut o ie în zece culori, cum puține femei din sat mai au, iar la șezătoare le-a învățat pe tinerele din sat cum să pornească o cămașă tradițională.
Lavinia Gongea
și-a dus războiul de țesut moștenit de la bunica sa la școala din Cezieni, să îi învețe și pe copii ceea ce a învățat de la mama sa.
Toate aceste activități fascinante se realizează an de an, la „Sărbătoarea iilor”, datorită implicării unor oameni pasionați de folclor și tradiții populare. Ei se asigură că Cezieniul rămâne patria iilor.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE

Olimpicii Oltului, la Olimpiada Națională de Română

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru elevii de gimnaziu se va desfășura, în această săptămână la Slatina. Județul Olt va fi reprezentat de 12 elevi din unități de învățământ din Slatina, Caracal, Corabia și Drăgănești-Olt. Emoțiile sunt mari, iar așteptările pe măsură. Pentru copii, organizarea olimpiadei la Slatina este un avantaj psihic, chiar dacă mulți dintre ei și-ar fi dorit să exploreze obiectivele turistice din celelalte județe ale României.
16 Apr 2024