Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Cezieni, satul iilor, unește România
03.06.2018
Autor articol: Simona Vârban
Vizualizari: 3618

„Sărbătoarea iilor” de la Cezieni capătă de anul acesta renume național și european. Manifestarea culturală unică în România este unul dintre proiectele selectate și finanțate integral de Ministerul Culturii, anul acesta. Conferința de deschidere a evenimentului a avut loc astăzi, în prezența celor care au inițiat și duc mai departe această tradiție: inginerul Tudor Dănacu și muzeograful Rada Ilie.


 Cezieni, anul 1974. O comună bogată, cu oameni harnici, dar cărora le lipsea unitatea. Așa a văzut inginerul Tudor Dănacu satul său, atunci când a decis că sătenii săi pot reînvia tradiția veche de sute de ani, a cusutului iilor. Mai întâi, un ansamblu de călușari, care a câștigat un festival din Anglia, apoi încercări timide de a organiza Hora satului, pentru ca, mai apoi, o tânără din sat care a îmbrăcat cămașa tradițională și o sărbătoare cu fiii satului să repornească acest meșteșug fascinant.
De atunci, muzeograful Rada Ilie a pornit din casă în casă pentru a căuta cămăși autentice și să le indemne pe femei să reia această activitate. N-a durat mult până când ia de Cezieni a devenit nucleul unui festival cu renume.

Priceperea femeilor din sat a fost remarcată încă dinaintea celui de-al doilea Război Mondial, când Principesa Brâncoveanu premia, an de an, cele mai frumoase ii din sat.
Acum, în Anul Centenarului, când se împlinesc și 90 de ani de la prima atestare documentară a premierii iilor de Cezieni, festivalul a primit cel mai mare punctaj dintre proiectele depuse pentru finanțare la Ministerul Culturii.
Consiliul Județean a susținut de la început „Sărbătoarea iilor” și apreciază eforturile tuturor celor implicați în promovarea acestei tradiții.
Anul acesta, la Cezieni vor avea loc, pe lângă celebrele prezentări și premieri de ii, o paradă a portului popular cu ținute din toate zonele țării, dar și un simpozion național, care va reuni personalități din domeniul etnologiei și etnografiei, din toată România. Această ediție a festivalului a fost inclusă în cadrul manifestărilor culturale derulate în Anul European al Patrimoniului Cultural.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE

Olimpicii Oltului, la Olimpiada Națională de Română

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru elevii de gimnaziu se va desfășura, în această săptămână la Slatina. Județul Olt va fi reprezentat de 12 elevi din unități de învățământ din Slatina, Caracal, Corabia și Drăgănești-Olt. Emoțiile sunt mari, iar așteptările pe măsură. Pentru copii, organizarea olimpiadei la Slatina este un avantaj psihic, chiar dacă mulți dintre ei și-ar fi dorit să exploreze obiectivele turistice din celelalte județe ale României.
16 Apr 2024