Guvernul României propune o serie de reglementări la Legea nr. 383/2013, legea apiculturii. Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților a dezbătut, într-o nouă ședință, o serie de modificări. Se propune introducerea a trei articole noi, prin care apicultorii vor avea unele obligații speciale. Deputatul Dan Ciocan, secretarul Comisiei pentru Agricultură, explică în ce constau principalele reglementări:
- „Apicultorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil ţara de origine sau locul de provenienţă a mierii şi a produselor apicole;
- Medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare și pentru siguranţa alimentelor sunt obligaţi să efectueze supravegherea şi controlul oficial al modului în care operatorii economici realizează procesarea mierii şi a produselor apicole și vor recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator ori de câte ori există suspiciuni sau reclamaţii cu privire la neîncadrarea în parametrii de siguranţă și calitate ai acestor produse;
- Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă miere şi produse apicole;
- Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% miere ca materie primă provenită din exploataţii apicole din România”.